Johdantona aiheeseen todettakoon, että kyse on siis paikallisten järkyttävässä määrin kuluttamasta juomasta. Matea juodaan Argentiinan lisäksi Lounais-Brasiliassa, Paraguayssa, osissa Chileä ja Boliviaa. Henkilöä kohden eniten matea kuluttavat kuitenkin uruguaylaiset.
Matea juodaan siis useimmiten suht pienikokoisesta kupista (=mate), johon laitetaan teepuru (yerba mate). Koko kuppi on vähintään reilusti puolillaan purua. Kuppiin laitetaan myös bombilla, joka on siis pilli, jossa on pohjalla suodatin, joka estää purua tulemasta yerban mukana suuhun. Pilliä ei pidä liikuttaa kupissa (heh, mitähän miä heti tein) ja kun saat mate-kupin sinun odotetaan juovan se tyhjäksi. Tämän jälkeen kuppi palaa cebadorille eli maten tarjoajalle, joka täyttää kupin ja ojentaa sen seuraavalle henkilölle. (Ei siis sovi ylipöpökammoisille, kun kaikki kerran käyttävät samaa pilliä. Vois melkein lyödä vetoa et Argentiinassa allergiat ei oo yhtä tavanomaisia kuin ylihygieenisessä Suomessa..) Kuppi voi kiertää näin about ikuisuuden. Merkkinä siitä, että olet saanut tarpeeksi matea, sanot gracias (kiitos) palauttaessasi kupin teen tarjoajalle. Tämän jälkeen et ole enää vaaravyöhykkeessä saamaan uutta kipollista. Tosin mitä täs on nyt tullut matea kitattua niin ei oikein toimi =).
Yksi tuutori tarjosi meille matea puistossa. Sokerilla tai ilman.. kumpikohan upposi paremmin?
Maten terveellisyydestä en sitten osaa sanoa sen enempää. Juoma kuulemma sisältää mateinaa eli kofeiinin tapaan vaikuttavaa ainetta. Alun perin matea joivat alueen alkuperäisasukkaat ja jesuiittojen valtakauden aikana se oli välillä kiellettyäkin. Espanjalaiset uskoivat, että intiaanit saivat juomasta voimaa pitkillä marsseilla ja päivän rankoissakin askareissa. Hiljalleen maten juonti kuitenkin yleistyi kaikkien yhteiskuntaluokkien parissa ja sen juomisesta tuli sosiaalisesti hyväksytty ja tärkeä tapa. Maten valmistuksesta on kirjoitettu kirjoja ja hyvää cebadoria arvostetaan.
Ei siis, että mate olisi pahaa tai mitään sellaista. Maku on kitkerähkö, mutta tämä riippuu valmistustavasta. On mate amargoa eli pelkkää mate yerbaa plus kuumaa vettä = se kitkerä vaihtoehto. Mutta on myös mate dulcea, mikä meinaa että purun sekaan on lisättyä sokeria eli mate maistuukin makealle. Erityisesti litoraalialueen (eli tykkää sanoa Koillis-Argentiinassa) provinsseista harrastetaan myös mate tereréä eli kylmään veteen tehtyä matea. Tätä matea maustetaan monesti myös yrteillä. Matea voidaan juoda myös maidon tai limsan toimiessa nesteenä. Yksi tuutori tutustutti ryhmäläisensä fantamateen.
Hauska juttu Argentiinassa on, että kaupungilla näkee paljon ihmisiä, jotka kanniskelevat termareita mukanaan matea varten. Kaupoissa myydään matelaukkuja, joissa on tilansa niin termarille kuin kookkaalle yerba-astiallekin kuin matelle ja bombillalle. Lisäksi nää kittaa sitä 30 asteen helteellä auringonpaisteessa kuumana. Jee..
Argentiinassa maten juominen ei ole yhtä kuin kahvin juominen. Otetaan matea voi tarkoittaa, että halutaan tutustua paremmin, puhua jostain ongelmasta tai kertoa niin hyviä kuin huonoja uutisia. Maten juominen lienee siis sosiaalista. Lisäksi mate on loistava syy pitää taukoa töistä. Argentiinassa ei siis tarvitse olla ketjupolttaja saadakseen extrataukoja. ¡Viva el mate!
Mateja (eli noita kippoja) on saatavilla vaikka minkalaisia. Tassa kojussa melko perinteisia. Loytyy myos muovisina, luisina, nahkaisina jne.
keskiviikko 17. maaliskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti